Pred nekaj dnevi je bil v spletni arhiv RTV Slovenije dodan dokumentarni film z naslovom “Pozabljeni Slovenci: Friedriger & Czeike”. Prikazuje skoraj neizmerno delo dveh mojstrov; arhitektov, ki sta imela ključni vpliv na izgled mesta, kot ga poznamo še danes. Zaradi časa, v katerem sta živela, je njuno delo dolgo ostalo neopaženo in skoraj izbrisano iz spomina. Zahvaljujoč vztrajnim raziskovalcem lahko danes prisluhnemo vsaj delu njune zgodbe o letih, ki sta jih preživela v Mariboru.

“Arhitekturni spomin v obliki ustrezno prenovljenih zgradb iz bogate stavbne dediščine v Mariboru le stežka in počasi pridobiva domovinsko pravico. Prepogosto se še dogaja, da kot razcapan nebodigatreba prepričuje zasebnike in državo, da je vreden rešitve. Fritz Friedriger in Max Czeike sta svoja najboljša ustvarjana leta posvetila Mariboru. Stregla sta njegovemu razvoju in ambicijam nastajajočega meščanstava, kljub temu pa za vedno ostala tujca v mestu. Kar sledi njuni dobi so desetletja stihijskega razvoja in uničujoče naveze politike in kapitala brez vizije o prihodnosti in brez odnosa do preteklosti. Čas, ki je neusmiljeno brisal tudi njun delež v podobi mesta.

Hiše pa se ne dajo. Kot priče minule dobe, kot spomin narejen iz kamna, ki ima, dokler se ne sesuje v prah, še čas, da nam pove svojo zgodbo.

Leta 2013 je Češka televizija posnela oddajo o Maxu Czeikeju, ki je prav tako na voljo v spletnem arhivu in prikazuje njegovo delo v Mariboru.

  • Šumné stopy Slovinsko – Max Czeike
  • POZABLJENI SLOVENCI: FRIEDRIGER&CZEIKE, DOKUMENTARNI FILM